Κατασκευή ή Αγορά Κατοικίας; Μάθετε τι σας Συμφέρει!!!

Η οικονομική κρίση δεν αφήνει κανένα περιθώριο λάθους. Ενημερωθείτε και πάρτε σωστές αποφάσεις.

Βασιλική Καραζήση Βόλος

 Βασιλική Καραζήση Αρχιτέκτων Μηχανικός – Σύμβουλος Ακινήτων – Ενεργό μέλος του ΤΕΕ και του συλλόγου Μεσιτών Ελλάδας ΜSc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Κτιρίων και Πόλεων.

Σε μια εποχή που η οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ το ερώτημα το αν και κατά πόσο συμφέρει καλύτερα κάποιον να αγοράσει μια έτοιμη κατοικία ή να μπει στην διαδικασία της κατασκευής μιας νέας.

Οι επιλογές που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι πολλές και διαφορετικές. Όμως από το 2010 και μετά έχουν αλλάξει οι ισορροπίες και τα δεδομένα που ξέραμε, με την μεγαλύτερη αλλαγή να καταγράφεται στην αδυναμία χρηματοδότησης κατασκευής ή αγοράς ακινήτων από τις συστημικές τράπεζες.

  • Να αγοράσω ένα έτοιμο ακίνητο; Θα βρω αυτό που θέλω;

Υπέρ: Μεγάλη γκάμα τιμών

Κατά: Παλαιότητα πολλών κατοικιών

Αν και η οικονομική κρίση στο σύνολό της αποτέλεσε αρνητικό παράγοντα ανάπτυξης, εντούτοις βοήθησε στο να διατηρηθούν ή και να χαμηλώσουν οι τιμές των ακινήτων ειδικά στα παλαιότερα κτίσματα. Μπορεί κάποιος λοιπόν να βρει μια αρκετά οικονομική κατοικία, αλλά θα είναι τουλάχιστον εικοσαετίας.

Φυσικά οι τιμές των ακινήτων ποικίλουν, με την αξία τους να διαμορφώνεται κυρίως από την τοποθεσία και την κατάσταση του ακινήτου αλλά και το μέγεθος του. Για παράδειγμα στις δημοφιλείς περιοχές οι τιμές των ακινήτων έχουν παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα έχοντας επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση . Άρα λοιπόν μια σχετικά καινούργια κατοικία σε μια “καλή” περιοχή δεν θα είναι φθηνή.

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι να καταφέρει κάποιος να βρει ακριβώς αυτό που ψάχνει, και αυτό γιατί δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα ακίνητα προς πώληση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αρκετά παλιά και πολλά από αυτά είναι κακοσυντηρημένα. Λόγω έλλειψης νέων οικοδομών έχουμε φτάσει στο σημείο τα ακίνητα δεκαετίας να τα θεωρούμε καινούρια. Ο παράγοντας τύχη είναι λοιπόν απαραίτητος όταν αναζητούμε να αγοράσουμε μια κατοικία ειδικά αν έχουμε πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις.

  • Μήπως να αγοράσω ένα παλιό κτίσμα και να το αποκαταστήσω;

Υπέρ: Σχετικά οικονομική λύση

Κατά: Ανάγκη για εργασίες αποκατάστασης

Μια ιδέα που μπορεί να αποδειχθεί πολύ καλή είναι η αγορά ενός παλιού κτίσματος και η σταδιακή αποκατάσταση του. Αυτό αφορά κυρίως μικρές Μονοκατοικίες,συνήθως εκτός κέντρου, οι οποίες δεν δόθηκαν προς εκμετάλλευση τον καιρό της αντιπαροχής και τελικά εγκαταλείφθηκαν. Τέτοιου είδους ακίνητα συναντάμε σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις.

Οι τιμές των ακινήτων αυτών όπως είναι φυσικό ποικίλλουν αλλά οι πιθανότητες να βρει κάποιος κάτι οικονομικό είναι αυξημένες γιατί τα ακίνητα αυτά δεν κατοικούνται επομένως μόνο οικονομικό βάρος αποτελούν για τους ιδιοκτήτες τους. Επιπλέον η πιθανότητα να χρειάζεται το ακίνητο εκτεταμένες επισκευές ρίχνει ακόμα περισσότερο την αξία του.

Η λύση αυτή προτείνεται σε όσους ενδιαφερόμενους επιθυμούν την ιδιοκατοίκηση αλλά δεν θέλουν κάποιο διαμέρισμα. Θα χρειαστούν βέβαια εργασίες έτσι ώστε να καταστεί κατοικήσιμο το ακίνητο, άρα θα πρέπει να υπολογίσει κάποιος εκτός από το κόστος αγοράς και το κόστος επισκευών. Εξακολουθεί πάντως, γενικά, να αποτελεί οικονομικότερη λύση σε σχέση με την αγορά ενός οικοπέδου και την κατασκευή κατοικίας εξ’ολοκλήρου από την αρχή.

.

  • Αξίζει να κτίσω από την αρχή;

Υπέρ: Σχεδιάζω όπως θέλω

Κατά: Χρονοβόρα διαδικασία

Αρχικά ξεκινάμε με το αν υπάρχει ή όχι κάποιο οικόπεδο.Η αγορά ενός οικοπέδου μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία, ενώ πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να μην βρεθεί και το κατάλληλο. Άρα, λοιπόν οποιοσδήποτε διαθέτει κάποιο οικόπεδο και επιθυμεί να χτίσει μια κατοικία ξεκινάει την όλη διαδικασία έχοντας ένα σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα.

Η κατασκευή μιας κατοικίας από την αρχή μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι ενώ το συνολικό κόστος θα είναι αρκετό αν συνυπολογίσουμε το κόστος κατασκευής, το κόστος των μελετών, το ΙΚΑ και οτιδήποτε άλλο προκύψει στην πορεία. Φυσικά έχει κάποιος εν τέλει το πλεονέκτημα να φτιάξει μια κατοικία το δυνατόν πιο κοντά σε κάτι που του αρέσει και σε αυτό που ονειρεύεται.

Το κλειδί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η συνεργασία με τον κατάλληλο Μηχανικό και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Μια σωστή μελέτη θα βοηθήσει στην απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου, στην αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων και στην ελαχιστοποίηση του κόστους. Άρα, λοιπόν, ο σχεδιασμός και η κατασκευή της οικίας μας πρέπει να ανατεθούν στα κατάλληλα εξειδικευμένα άτομα.

  • English
  • Deutsch
  • Français
  • Ελληνικά
  • עברית