
Γράφει η Βασιλική Καραζήση. Το άρθρο αυτό γράφτηκε στις 11 Μαρτίου του 2019 και ανανεώθηκε στις 8 Ιουλίου 2019. Λέξεις-φράσεις: Κτηματολόγιο Βόλου Δικαιολογητικά προθεσμία παράταση, μηχανικός κτηματολόγιο στον Βόλο Πήλιο Μαγνησία.
Το εθνικό κτηματολόγιο στον Βόλο και την Μαγνησία προχωράει κανονικά αν και παρατηρείται σχετικά μικρή προσέλευση του κόσμου.
Υπενθυμίζουμε την συλλογή δηλώσεων στους προκαποδιστριακούς Δήµους Ιωλκού (πρώην Κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) και Νέας Ιωνίας, και στις προκαποδιστριακές Κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διµηνίου, Δράκειας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σαγιατών.
Η προθεσµία για την υποβολή δηλώσεων σε αυτές τις περιοχές λήγει στις 29 Ιουλίου 2019 για τους κατοίκους της ηµεδαπής και στις 29 Οκτωβρίου 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δηµόσιο.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ανταποκρίθηκαν, έχουν όμως αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Σε αρκετές περιπτώσεις η διαδικασία κρύβει δυσκολίες και παγίδες στις οποίες ένας ανυποψίαστος ιδιοκτήτης μπορεί να πέσει και αυτό να είναι πλήγμα για το μέλλον της ιδιοκτησίας του.

Ας δούμε μερικά από τα προβλήματα που μπορεί κι εσείς να συναντήσετε.
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΣΥΧΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΛΑΘΗ
- Απουσία Τίτλων
Αποτελεί την πιο συνηθισμένη περίπτωση προβλήματος στο κτηματολόγιο, στην ουσία δεν υπάρχει κάποια συμβολαιογραφική πράξη που να πιστοποιεί την ιδιοκτησία του ακινήτου. Τα ακίνητα αυτά ως επί το πλείστον δόθηκαν άτυπα δια λόγου χωρίς τους αντίστοιχους τίτλους. Για να αποφευχθεί μια μακρά γραφειοκρατική διαδικασία προτείνεται η σύσταση νέου συμβολαιογραφικού εγγράφου.
- Δυσκολία στον Γεωγραφικό Εντοπισμό
Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν ο ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται το ακίνητο του. Συνήθως το συναντάμε σε περιπτώσεις οικοπέδων ή αγροτεμαχίων τα οποία αποκτήθηκαν από αποδοχές κληρονομιάς και δεν έψαξαν ποτέ οι ιδιοκτήτες να βρουν που βρίσκονται.
- Αίτηση ανά Ακίνητο και όχι ανα Ιδιοκτησία
Μεγάλη προσοχή όταν για ένα ακίνητο υπάρχουν πάνω από ένα φυσικοί ιδιοκτήτες ή υπάρχει και επικαρπωτής. Δεν ισχύει ότι αν δηλωθεί το ακίνητο από έναν τουλάχιστον ιδιοκτήτη είμαστε εντάξει, αίτηση στο κτηματολόγιο πρέπει να κάνουν ΟΛΟΙ όσοι έχουν δικαιώματα επί του ακινήτου.
- Ασυμφωνία Εγγράφων μεταξύ τους
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα αποδεικτικά έγγραφα μιας ιδιοκτησίας δεν συμφωνούν μεταξύ τους, για παράδειγμα έχουμε ένα συμβόλαιο και ένα τοπογραφικό απόσπασμα που περιγράφουν το ίδιο ακίνητο με διαφορετικά στοιχεία (μία λογική απόκλιση μπορεί να υπάρχει). Επιβάλλεται να υπάρξουν οι αντίστοιχες διορθώσεις για να προχωρήσει η διαδικασία στο κτηματολόγιο.
- Απουσία τοπογραφικού αποσπάσματος
Εδώ έχουμε δύο περιπτώσεις: Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει το τοπογραφικό απόσπασμα αλλά αναφέρεται στο συμβόλαιο ιδιοκτησίας, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να το βρούμε από το αρχείο του συμβολαιογράφου, του τοπογράφου ή από το υποθηκοφυλακείο . Στην δεύτερη περίπτωση αν δεν αναφέρεται κάπου το τοπογραφικό απόσπασμα τότε δεν χρειάζεται να καταθέσουμε κάποιο για την διαδικασία του κτηματολογίου, ίσως όμως χρειαστεί αργότερα σε περίπτωση ενστάσεων.
- Μεγάλη Χιλιομετρική Απόσταση του ακινήτου από τον τόπο διαμονής του ιδιοκτήτη
Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα σε μεγαλη χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο διαμονής τους ή είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δηλώσεις στο κτηματολόγιο μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του κτηματολογίου. Ο έλεγχος των αιτήσεων θα γίνει μεταγενέστερα από τους υπαλλήλους του κτηματολογίου και θα ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες για πιθανές ελλείψεις.

Περισότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο website του Εθνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr
ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
Η υποβολή δηλώσεων για το εθνικό κτηματολόγιο δεν είναι κάτι στο οποίο το αφήνεις στην τύχη. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και δύσκολη και μη αναστρέψιμη σε περίπτωση λάθους. Μην πειραματίζεστε με τα ακίνητα σας που με κόπο αποκτήσατε για εσάς και τα παιδιά σας.